Copilul invizibil, de Gáspár György

Cartea oferă informații fundamentate științific privind relația dintre părinți și copii, într-o manieră plăcută, ușor de înțeles. Ea le va fi utilă nu doar părinților și viitorilor părinți, ci și tuturor celor care vor să-și înțeleagă mai bine relațiile cu ceilalți.” AURORA SZENTÁGOTAI TĂTAR, profesor doctor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității Babeș-Bolyai

În „Copilul invizibil” autorul ne amintește că în relația părinte-copil, persoana părintelui este la fel de importantă ca cea a copiilor, iar pentru a-i ajuta pe aceștia să crească frumos și echilibrat și a le putea dărui iubire și susținere necondiționate, este necesar să ne confruntăm cu rănile propriului trecut.
Autorul vorbește despre bagajul psihologic pe care îl purtăm în spate încă din copilărie și care ne împiedică să fim prezenți și conștienți în relațiile actuale. Bagajul este plin de acele valori și credințe pe care le preluăm inconștient din copilărie, – nu din vorbă, ci din faptă, adică nu doar din ceea ce ne învață părinții, ci din mesajele ascunse pe care le primim și care ne urmăresc de-a lungul vieții in interacțiunea cu ceilalți și în educarea propriilor copii. Autorul numește acest bagaj „molii interioare sau psihologice – acele gânduri automate sau urme emoționale pe care le-am dobândit cândva în trecutul nostru și care, deoarece nu au fost procesate, ajung să iasă la iveală în cele mai neașteptate momente”, atunci când nu suntem cu adevărat echilibrați.
Conștientizarea și împăcarea acestor molii sunt cu atât mai importante pentru părinți întrucât apar fără voie în creșterea copiilor, reactivându-se în momentele critice, când ne surprindem că răspundem nevoilor celor mici nu așa cum ne-am pregătit, ci prin expresii și comportamente pe care le-am observat cândva, în familia de origine. 
Autorul oferă informații despre nevoile pe care le are fiecare copil de la naștere până la vârsta adultă, precum și efectele pe termen lung ale dezechilibrului acestora și propune exerciții practice pentru a ne pune, treptat, față în față cu acel copil din noi care are nevoie de iubire, atenție și acceptare. Îmbinând exemplele din propria istorie de viață cu studii științifice recente realizate de către experți în psihologie, el reușește să ofere cititorilor o experiență întreagă, onestă și pe înțelesul tuturor.

Gáspár György este psiholog clinican, psihoterapeut relațional și membru fondator și președinte al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.