Cum îmi aleg psihologul/ psihoterapeutul?

  1. Psihologul/ psihoterapeutul trebuie să se afle, în primul rând, în registrul psihologilor atestaţi la Colegiul Psihologilor din România.
  2. Experienţa este un criteriu important, dar nu de sine stătător.
  3. Domeniul de activitate al psihologului să corespundă nevoilor beneficiarului (ex1. nu orice psiholog poate face logopedie; ex2. dacă beneficiarul care are nevoie de psihoterapie este copil, psihoterapeutul trebuie să cunoască tehnici de lucru cu copiii, etc.)
  4. Psihoterapeutul nu trebuie să aibă aceeaşi suferinţă cu pacientul, pentru a-i înţelege suferinţa. Ex1. Psihoterapeutul care lucrează cu un grup de suport pentru pacienţii oncologici nu trebuie să aibă acelaşi diagnostic ca aceştia pentru a putea să intervină eficient în ameliorarea anumitor simptome psihologice.
  5. Dar specializările psihologului şi psihoterapeutului trebuie să fie compatibile cu nevoile clientului. De exemplu, părinţii care apelează la ajutor terapeutic pentru familia lor, pot căuta un psihoterapeut care să aibă specializare în psihoterapia de familie. La fel poate fi şi pentru psihoterapia adulţilor, a copiilor, a cuplurilor, etc. Este foarte important ca, înainte de a alege furnizorul de servicii psihologice, persoana să facă puţină muncă de “research” pentru a vedea dacă există compatibilitatea mai sus menţionată.
  6. Psihologul şi psihoterapeutul nu folosesc în practica lor vindecarea holotropica, ezoterismul, terapia cu îngeri, pietrele şi zodiacul. Utilizează cunoştinţele dobândite în cel puţin 5 ani de studiu, fără să punem la socoteală formările în psihoterapie, supervizările şi cursurile făcute. Aşadar este o diferenţă între specialişti şi cei care folosesc tehnicile enumerate la început.
Psihologii şi psihoterapeuţii ar trebui din nou diferenţiaţi de cei care se numesc astăzi coacheri şi speakeri motivaţionali. Aceştia se ocupă de un domeniu conex cu psihologia, deţin cunoştinţe de psihologie, dar nu pot lucra cu persoanele în sensul de a restructura personalitatea sau de a a-i determina să schimbe ceva în viaţa lor aşa cum lucrează psihoterapeuţii.

Mai jos vă prezentăm lista psihologilor atestaţi de către Colegiul Psihologilor din România. Colegiul Psihologilor din România (CPR) este instituţia care eliberează atestatele de liberă practică ale persoanelor calificate din domeniul psihologiei, care acreditează manifestările psihologilor şi care pune la dispoziţie legislaţia în baza căreia funcţionează profesia de psiholog.
Lista furnizorilor de servicii psihologice, având atestat de liberă practică, poate fi accesata aici.