De ce mint copiii? Cum pot încuraja părinţii sinceritatea?, Paul Ekman

Paul Ekman este profesor de psihologie la Universitatea din California Medical School în San Francisco. Activitatea psihologului se centrează în jurul minciunii, având numeroase publicaţii şi colaborări având ca temă centrală acest subiect. La cartea de faţă au contribuit toţi membrii familiei autorului, aducând viziuni proprii, fiind o carte din partea unei familii, pentru familii.
Paul Ekman răspunde în această carte la întrebări, cum ar fi: Ce trebuie să facem ca părinţi atunci când copiii mint? Cum putem păstra încrederea şi să încurajăm sinceritatea, fără să fim invazivi? Cum putem păstra un echilibru astfel încât să nu fim prea intruzivi, dar nici nepăsători?
De asemenea, este făcută o incursiune prin subiecte cum ar fi, motivaţia minciunii, minciună la diferite categorii de vârstă, încrederea, influenta grupului, etc. Un subiect de o importanţă majoră, şi de o sensibilitate la fel de mare este cel al abuzurilor sexuale la copii. Cazuri reportate de abuz sexual pot fi atât fondate, cât şi nefondate. În ce măsură spune părintele adevărul? În ce măsură spune copilul adevărul? Cât de credibilă poate fi mărturia copiilor? În ce măsură pot fi influenţaţi aceştia de adultul de referinţă? Acestea sunt întrebări sensibile la care sunt oferite răspunsuri.
“Încrederea se întrepătrunde cu minciuna sub multe aspecte. Copilul mincinos trădează încrederea părinţilor. Părintele care a fost minţit trebuie să se lupte pentru a ierta copilul şi pentru a permite restabilirea încrederii. Părintele care nu are încredere ar putea distruge credinţa sinceră a copilului în dreptatea şi devotamentul părintelui. Ar putea fi de folos să ne gândim că uneori copiii ne mint pentru că nu au încredere în noi, pentru că nu sunt siguri că pot fi sinceri cu noi fără să fie certaţi sau pedepsiţi.” (Ekman, 2011).
Cartea a fost publicată în România de către Editura Trei, în anul 2011.
Pentru mai multe informaţii despre minciunile copiilor, consultaţi articolul acesta.