Întâmplări triste şi vesele (5 – 7 ani)

Descriere: Psihologul, împreună cu cei mici se vor aşeza în cerc, iar psihologul le va spune că pentru câteva minute vor împărtăşi poveşti. Va începe adultul şi va povesti o întâmplare care l-a făcut fericit şi una care l-a întristat. Apoi va invita pe rând, toţi copiii, să povestească la rândul lor ceva ce li s-a întâmplat şi le-a provocat emoţii de fericire şi tristeţe.

Observaţii:
  • Adultul va povesti întâmplări simple, pentru a evita pierderea atenţiei copiilor (la această vârstă copiii nu se pot concentra pentru o perioadă mai mare de 15-20 de minute).
  • Vor fi observaţi copiii care evita să povestească întâmplări care trezesc emoţii negative în aceştia şi copiii care au preponderant o stare tristă.
  • Adultul va încuraja toţi copiii să îşi povestească experienţele.
Scopul acestui joc este de a normaliza emoţiile negative ale copiilor. Aceştia vor observa că este în regulă să ne simţim din când în când trişti.
Acest joc poate fi realizat şi cu copii mai mari. Cu cât copiii sunt mai mari, cu atât timpul alocat acestui joc poate creşte. De asemenea, cu cât copiii sunt mai mari, poveştile acestora au o semnificaţie mai profundă şi importantă, putând fi astfel explorate emoţii diverse. Copiii mai mari pot fi încurajaţi să ofere celui care povesteşte modalităţi de rezolvare a problemei, dacă povestea a avut ca temă centrală o emoţie tristă.